Ingrediënten:

  • 300 g sushirijst (speciale kleverige Japanse rijst)
  • 4 norivellen (zeewier)
  • 4 el sushi-azijn
  • 1 el witte basterdsuiker
  • 1 tl zout
  • Japanse sojasaus
  • wasabipasta
  • sushi-gember

Vulling (kies zelf):

  • 8 cm komkommer zonder schil
  • 2 worteltjes
  • 50 g gerookte zalm of achterham
  • 3 surimisticks

Bereiding:

45 minuten + 15 minuten rijst afkoelen

Kook de Japanse rijst gaar. Doe azijn, suiker en zout in een grote kom en roer door elkaar. Schep de rijst erdoor en laat afkoelen. Je hebt maar weinig vulling nodig. Snij alles in lange dunne repen. Leg een bamboematje neer en leg er een zwart vel zeewier op. Schep hier ¼ van de rijst op en verdeel in een dunne laag over het hele vel, laat aan de achterkant een strook zeewier van 3 cm leeg. Duw de rijst plat met je vingers. Leg wat reepjes vulling horizontaal in het midden van de rijst. Rol het bamboematje goed strak op. Met het achterste stuk zeewier plak je de rol vast, eventueel met wat water. Snij de rommelige randjes aan de zijkant eraf. Maak zo 4 rollen. Bewaar de rollen in plasticfolie in de koelkast en snij ze op het laatste moment in dikke plakjes. Leg ze naast elkaar op een schaal, met de rijstkant naar boven. Serveer de sushi met Japanse sojasaus en roze sushi-gember

Tip: Probeer ook eens reepjes omelet, rauwe tonijn met sesamzaadjes, rauwe zalm en avocado en gerookte kip met reepjes lente-ui.