Wat zijn essentiële suikers?

Al onze cellen bevatten ‘suikerantennes’

Wetenschappers hebben er lang over gedaan om te doorgronden hoe onze cellen in ons lichaam met elkaar communiceren. Het antwoord blijkt schuil te gaan in suikerantennes, de zgn ‘glycanen’. Glycanen worden als een soort antennes op de buitenkant van onze cellen gebouwd en zorgen voor onderlinge celcommunicatie. Via deze glycanen ‘praten’ onze cellen met elkaar en herkennen cellen andere cellen en geven ze boodschappen door. Deze glycanen zijn ongelooflijk belangrijk en sturen een groot aantal lichaamsprocessen aan. We hebben dus bepaalde suikers hard nodig om deze glycanen te kunnen bouwen! Zo bevat borstvoeding veel van deze ‘goede’ suikers om een fantastische start te geven voor het immuunsysteem van de baby! We weten inmiddels dat ons immuunsysteem, onze spijsvertering, maar ook ons brein en geheugen, onze hormonen deze glycanen gebruiken om optimaal te functioneren.

We noemen ze ‘essentieel’

In de natuur vinden we wel 200 enkelvoudige suikermoleculen (monosachariden) maar slechts 8 daarvan worden in verschillende combinaties gevonden op onze celmembranen.

Deze 8 suikers zijn de basis van de nieuwe wetenschap ‘Glycobiologie‘. We noemen deze 8 suikers  ‘essentieel’. Waarom? Omdat ze, voor een optimale gezondheid, in onze voeding aanwezig moeten zijn. Als we deze suikers via voeding binnen krijgen, kunnen we er veel effectiever mee bouwen. De term ‘essentieel’ is niet helemaal correct want ons lichaam kan deze suikers wel zelf aanmaken uit bijvoorbeeld glucose en dat doet de lever. Helaas functioneert onze lever niet altijd optimaal als gevolg van stress, ziekte, ouderdom, slechte voeding en dan worden deze glycanen dus niet optimaal gebouwd. De glycanen vormen bijvoorbeeld verbindingen met eiwitten. We noemen ze dan glycoproteinen. Via glycoproteinen wordt de informatie overgedragen van de ene cel op een andere.

Als onze cellen optimaal communiceren, staan we verbaasd over de mogelijkheden van ons immuunsysteem! Ons lichaam is namelijk heel goed in staat om zelf correcties te maken en functies te herstellen! Met deze suikers spreken we dus ons zelfgenezend vermogen aan!

Hoe en waar werken essentiële suikers?

Heb je je wel eens afgevraagd hoe de cellen in jouw lichaam weten hoe ze een beschadiging van een wond moeten herstellen? Of hoe onze immuuncellen precies weten welke cellen ze moeten aanvallen en vernietigen (denk aan verkoudheidsvirussen) en welke cellen in tact moeten worden gelaten? Het antwoord is simpel.

Onze cellen communiceren!
Alle cellen in ons lichaam beschikken over een ‘netwerkcommunicatie protocol’ en geven hun boodschappen door via de suikerstructuren (glycoproteinen) op de celwand. Met een enorme verscheidenheid aan codes. Het totaal aan glycanen dat door een cel wordt geproduceerd noemen we ‘glycoom’. Met een ontelbare hoeveelheid soorten van glycanen is iedere cel op ieder moment anders. Zo bevat een embryonale cel bijvoorbeeld andere glycanen dan een volwassen cel.

Met behulp van deze glycanen worden communicatieboodschappen duizenden keren per seconde verstuurd. Zonder een juiste onderlinge cellulaire communicatie herkennen (goede en slechte) cellen elkaar niet en kan er sprake zijn van cellulaire miscommunicatie. Met mogelijk ziekte als gevolg.

Uitgekiend detectiesysteem
Laten we als voorbeeld nemen dat iemand een virus oploopt. Iemand niest voor je in de winkel en jij haalt adem. Dan is er dus een mogelijkheid dat je bent geinfecteerd door dat virus. Op dat moment gaat het detectiesysteem zijn werk doen. Het detectiesysteem (dit zijn cellen die 24 uur per dag in het lichaam op zoek zijn naar vervelende indringers) vindt dan het virus en kapselt het in. Vervolgens stuurt het signalen naar het aanpassingssysteem. Dat op zijn beurt weer in actie komt om het virus te vernietigen. Dit gebeurt alleen als de communicatie 100% in orde is.

Het is tenslotte niet de dokter die ervoor zorgt dat een wond heelt. Dat doet ons lichaam zelf.