Wat zijn essentiële suikers?

Al onze cellen bevatten ‘suikerantennes’

Wetenschappers hebben er lang over gedaan om te doorgronden hoe onze cellen in ons lichaam met elkaar communiceren. Het antwoord blijkt schuil te gaan in suikerantennes, de zgn ‘glycanen’. Glycanen worden als een soort antennes op de buitenkant van onze cellen gebouwd en zorgen voor onderlinge celcommunicatie. Via deze glycanen ‘praten’ onze cellen met elkaar en herkennen cellen andere cellen en geven ze boodschappen door. Deze glycanen zijn ongelooflijk belangrijk en sturen een groot aantal lichaamsprocessen aan. We hebben dus bepaalde suikers hard nodig om deze glycanen te kunnen bouwen! Zo bevat borstvoeding veel van deze ‘goede’ suikers om een fantastische start te geven voor het immuunsysteem van de baby! We weten inmiddels dat ons immuunsysteem, onze spijsvertering, maar ook ons brein en geheugen, onze hormonen deze glycanen gebruiken om optimaal te functioneren.

We noemen ze ‘essentieel’

In de natuur vinden we wel 200 enkelvoudige suikermoleculen (monosachariden) maar slechts 8 daarvan worden in verschillende combinaties gevonden op onze celmembranen.

Deze 8 suikers zijn de basis van de nieuwe wetenschap ‘Glycobiologie‘. We noemen deze 8 suikers  ‘essentieel’. Waarom? Omdat ze, voor een optimale gezondheid, in onze voeding aanwezig moeten zijn. Als we deze suikers via voeding binnen krijgen, kunnen we er veel effectiever mee bouwen. De term ‘essentieel’ is niet helemaal correct want ons lichaam kan deze suikers wel zelf aanmaken uit bijvoorbeeld glucose en dat doet de lever. Helaas functioneert onze lever niet altijd optimaal als gevolg van stress, ziekte, ouderdom, slechte voeding en dan worden deze glycanen dus niet optimaal gebouwd. De glycanen vormen bijvoorbeeld verbindingen met eiwitten. We noemen ze dan glycoproteinen. Via glycoproteinen wordt de informatie overgedragen van de ene cel op een andere.

Als onze cellen optimaal communiceren, staan we verbaasd over de mogelijkheden van ons immuunsysteem! Ons lichaam is namelijk heel goed in staat om zelf correcties te maken en functies te herstellen! Met deze